CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ERDOĞDU: “ENFLASYONUNUN YILLIK YÜZDE 12’YE YAKLAŞMASI HEZİMETİN İFADESİDİR”
03.11.2017
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ERDOĞDU’DAN YÜKSEK ENFLASYONA TEPKİ

-“ENFLASYONUNUN YILLIK YÜZDE 12’YE YAKLAŞMASI HEZİMETİN İFADESİDİR”

-“AKP’NİN TUTMAYAN ENFLASYON HEDEFLERİ MAAŞLARI TUTTURULAMAYAN DÜŞÜK ENFLASYONA GÖRE BELİRLENEN ÇALIŞANI VURUYOR”

-“MERKEZ BANKASI’NIN ENFLASYON TAHMİNİ İKİ GÜNDE ÇÖKTÜ”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı yıllık enflasyonun yaklaşık yüzde 12’ye çıkmasına CHP’den tepki geldi. CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, “Bu oran AKP’nin ekonomik hezimetinin ifadesidir. Merkez Bankası’nın enflasyon tahmini iki günde çöktü” dedi.

OHAL ikliminin, enflasyona, halkın iş-aş meselelerine yansıdığını bildiren Erdoğdu, halkın hızla yoksullaştığını ifade ederek şunları söyledi:

“Yüksek enflasyon- faiz-kur sarmalı nedeniyle işçisi, memuru, köylüsü, ücretlisiyle yoksullaşıyoruz. AKP’nin tutmayan enflasyon hedefleri maaşları tutturulamayan düşük enflasyona göre belirlenen çalışanı vuruyor. Kimse önünü göremez hale geldi. Bu ortamda yatırım da olmaz, istihdam da. TL’nin değer kaybı diğer ülke paralarından 4 puan önde. Bu ayrışma; hukuksuz, otoriter rejim icraatlarından kaynaklanıyor Dövizdeki aşırı değerlenmeyi önlemek ancak hukuka dönüşle mümkün. Yükselen enflasyonun un ufak ettiği ücret, maaş, emekli gelirleri hızla artırılmalıdır. Yeni asgari ücret tespitinde enflasyon mutlaka hesaba katılmalı, ayrıca yüzde 5 büyüdüğü iddia edilen ekonomiden refah payı da ücret-maaşlara yansıtılmalıdır.”

Erdoğdu, Merkez Bankası’nın, enflasyonu yıl sonunda yüzde 9,3 ile yüzde 10,3 aralığında beklediğini hatırlatarak şöyle devam etti:

“Merkez Bankası’nın 2017 yılsonu enflasyon tahmini ile Hükümetin OVP enflasyon tahmini bir ayda çökmüştü, Merkez Bankası’nın enflasyon raporundaki tahmin ise iki günde çöktü. Ekim enflasyonunun yüzde 2’nin üstünde gelerek yıllığının yüzde 12’ye yaklaşması AKP hükümetinin enflasyonla ilgili hezimetinin ifadesidir.”

Üretici fiyatlarının yüzde 17 artmasının zamanla tüketici fiyatlarına da yansıyacağını ve yıllık enflasyon kısa sürede yüzde 15’e çıkacağının belirten Erdoğdu, döviz fiyatlarındaki artışın, ithal hammadde, makina ve teçhizat üzerinden maliyet enflasyonu yarattığına dikkat çekerek şu görüşleri dile getirdi:

“Bu da önce üretici fiyatlarına sonra da tüketici fiyatlarına yansıyor. AKP’nin izlediği tutarsız kısa görüşlü politika sonucu döviz fiyatları sürekli artma eğiliminde. Bu zaten TÜFE’den yüksek olan üretici enflasyonunu yüksek tutacak. Kur-faiz-enflasyonun birbirini yukarı çektiği bir kısır döngüye giriyoruz. Bu durumda OVP şimdiden çöpe gitmiş durumda. Hiçbir hedefi tutturma şansları yok.”