GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AYKUT ERDOĞDU HÜKÜMETİN AÇIKLADIĞI OVP’Yİ DEĞERLENDİRDİ
27.09.2017

GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AYKUT ERDOĞDU HÜKÜMETİN AÇIKLADIĞI OVP’Yİ DEĞERLENDİRDİ

-“HÜKÜMET HARİKALAR DİYARINDA”

-“HÜKÜMET ÜRETİMLE DEĞİL, VERGİYLE BÜYÜMEYİ HEDEFLİYOR”

-“MTV’DE YÜZDE 40 ARTIŞ VİCDANSIZLIK”

-“ PROGRAM, EKONOMİDE DURGUNLUK GETİRECEK”

ANKARA -CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, bugün Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan Orta Vadeli Program’nınTürk ekonomisinin gerçekleriyle uyuşmadığını belirterek, “Hükümet, harikalar diyarında” dedi.

CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, bugün Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan Orta Vadeli Program hakkında yaptığı değerlendirmede,  OVP ile yüksek enflasyon ve yüksek işsizliğe bir çare önerilmediğini kaydederek, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılı sonunda enflasyonun yüzde 29 olduğunu hatırlattı. “Enflasyonu yüzde 5’e indireceğiz diye gelmişlerdi, 14 yıldır, enflasyon yüzde 10’lar civarında dolanıyor. Şimdiki hedefleri de yüzde 9,5’a indirmek. Bunu da başarı gibi sunuyorlar” diyen Erdoğdu’nun OVP değerlendirmesi şöyle:

“OVP gerçekçi olmaktan, Türkiye’nin yol haritasını çizmekten çok uzaktır, ülkenin ekonomik gerçekleri ile hiçbir şekilde uyum sağlamamaktadır. Türkiye’ye öngördükleri hedefler yine yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik oranıdır. Hükümet üretimle değil, vergiyle büyümeyi hedeflemiştir. Vergiyi yükselterek ekonomi büyümez. Türk halkına istihdam sorununu çözecek, gelirini artıracak bir perspektif ortaya koyamamışlardır. Bunun arkası durgunluktur. Açıklanan yeni vergi yükleri ve tedbirlerin, iç talebi kısan etkisi olacak. Sıkı maliye ve para politikası ile ekonomik canlanma sağlanmaz. Ucuz dolar dönemi FED’in açıklamalarıyla son buldu. Bundan sonra doların adresi ABD’dir. Bizim gibi gelişmekte olan ekonomilerin işi bundan sonra artık daha zor. Zaten yüksek faiz ödüyorduk, daha da yüksek faiz ödeyeceğiz. Burada Kredi Garanti Fonu kefaletiyle bankalardan 6 ayda 200 milyar liraya yakın kredi kullanan işletmelerin kar marjlarında ve dolayısıyla aldıkları krediyi geri ödeme güçlerinde bir aşınma olması kaçınılmaz.

EKONOMİDE UYUŞTURUCUYA DEVAM

Açıkladıkları programa göre, hem hazineyi hem bankaları riske sokacak Kredi Garanti Fonu gibi finansal canbazlıklarla ekonomiye ilaç değil, uyuşturucu vermeye devam edecekler. Sıkı maliye politikası, ekonomik durgunluğun faturasının işçi, memur, çiftçi gibi geniş halk kesimlerine çıkarılacağının ifadesidir. Programda onların gelirlerini arttırıcı hiçbir strateji yok. Oysa Türkiye OECD verilerine göre,gelir eşitsizliğinde OECD ülkeleri arasında 3’üncü, Avrupa ülkeleri arasında 1’inci. Bu adaletsizliği giderecek bir çözüm, açıklanan OVP’de yine yok. Aksine Gelir Vergisinin 3’üncü dilimi yüzde 27’den yüzde 30’a çıkarıldı. 15 yıldır olduğu gibi hükümetin aklı fikri yine ücretlilerin gelirinde.

MTV’DE YÜZDE 40 ARTIŞ VİCDANSIZLIK

Bütçe açığı yine vatandaşın yükü arttırılarak kapatılıyor. Zaten yüksek olan Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni motor hacmi gözetmeksizin tüm binek otomobilleri için yüzde 40 artırmak vicdansızlıktır. Vatandaşın birikimleriyle zar zor alabildiği otomobiline fahiş vergi getiren AKP, 1 milyon liralık lüks aracın 600 bin lirasını vergisinden düşen şirketlerin vergisine dokunmayı akıl edememiştir. Bir yandan şans oyunlarından alınan yüzde 10’luk vergiyi yüzde 20’ye çıkarırken, halkın sigaradaki fahiş vergiler nedeniyle yöneldiği sarma tütünde kullanılan kâğıda bile Özel Tüketim Vergisi getirilmesi insafsızlıktır. AKP’nin gözü halkın cebine yönelmiştir. Bu da içinde bulundukları aczin bir göstergesidir.

Kamu harcamalarında tasarruf edilecek deniyor ama kamuya astronomik ücretlerle binalar kiralanmaya, makam araçları alınmaya devam ediliyor. Bu programla hükümet, sermaye dostu, emek düşmanı totaliter bir hükümet olduğunu bütün unsurlarıyla ortaya koymuştur.”

İlave vergi tedbirlerinden elde edilecek gelirlerin 8 milyar liralık kısmının Savunma Sanayini Destekleme Fonuna aktarılacağı açıklandı. Eğitime ve sağlığa ayrılacak paranın savunma sanayine aktarılması AKP’nin dış politikada macera arayışı içerisinde olduğunu gösteriyor.”